4. dets 2008

Lastekirjanduse lummuses

Ostsin päeva poole vanade raamatute ärist "Pombi ja Üdsimärdi nõiad", muist lehtigi veel lahti lõikamata. Mõned tekstinäited, pöörake tähelepanu ka ebaharilikule sõnade järjekorrale:


"Pombi aga, väike nagu ta oli, sai isa jutust arvatavasti aru ainult niipalju, et vaja on süüa. Ning ta näis olevat ka arvamisel, et kui toit on hea sissevõtmiseks, siis kõlbab ta ka pealemäärmiseks, ning tõmbas näo mustikasupiga üle. Või arvas seda tehes, et kui leib muutub paremaks, kui on või tõmmatud peale, ju siis ka inimene muutub paremaks, kui peale magusa südame ta on magus ka väljastpoolt."

"Kui tuleb kiri, siis on kindlasti juhtunud kuskil midagi paha või alles tahetakse teha midagi paha. Ilmaasjata kirja ei kirjutata, pole enne kirjutatud, ei kirjutata ka pärast. Seepärast kiri seisis hulk aega lauanurgal ja vana Mudakurvits ei julgenud võtta teda oma sõrmede vahele."

"Pea kohal vilkusid mõned hilinenud tähed. On teada, et tähed on taevalaotuse lumi. Nagu sulab lumi maas kevadel, nii sulavad suveks ka tähed taevast. Mõni üksik jääb, kuid neid on nii harva nagu rahesadusid või sooallikaid, mis kogu suve annavad talikülma vett."

"Mõni mure on kui pigi, millest ei saa lahti ega puhtaks, mõni mure on kui tilk värsket kuusevaiku, mis venib, kleepub su sõrmede ümber, aga puhtaks temast ei saa. Mida rohkem teed katseid, seda enam määrid end. Õnnetused pole pasunamehed, kes tulevad kangesti puhudes, nad ei käi mööda kive ega kände, vaid otsivad üles need kõige õnnetumad inimesed."

"Siis kutsuti mind kohale ja kooliõpetaja kah, et vahest saab päästa ta lahti kas seaduse paragrahviga või palveraamatuga. Mina seletasin kohe, et seaduseraamatutes nõiasõnu ei ole, kõik igapäevased sõnad omamoodi ritta seatud, see on kõik."

"Sõrasavi õuele oli kogunenenud nii palju rahvast, et kui loed pool päeva, siis ka ei saa kätte õiget arvu, sest inimesed ei püsi ju lugemise ajal paigal. Teha seal kellelgi midagi polnud, sest keegi ei osanud midagi teha. Käisid niisama ringi, käed taskus ja piibud suus, ajasid juttu ja kuulasid nõia röökimist."

Kommentaare ei ole: